Sagoväskan - tvåspråkig teater för förskolor

Sagoväskan riktar sig till barn mellan 3 och 5 år. Målgruppen är barn med finsk anknytning som ändå inte kan tala finska. Programmet kan bokas genom formuläret under rubriken Bokning

 

Föreställningen är huvudsakligen på svenska, och därmed kan alla barn i en förskolegrupp delta, men de som kan lite finska får en extra spännande upplevelse. På ett lekfullt sätt får barnen upptäcka finska språket och får en mer positiv hållning till flerspråkighet. Programmet är cirka en halvtimme långt, anpassas till förskolans lokaler och kräver endast ett litet utrymme.

Sagoväskan är en enmansföreställning. Det är alltså en skådespelare som besöker förskolan. Vi har två skådespelare som parallellt åker runt i olika delar av landet och spelar samma föreställning.

 

Nedan kan du se föreställningen för att bilda en uppfattning om hur det kan se ut. Programmet är filmat på en förskola under hösten 2012.

Lär barnen lite finska - på ett roligt sätt!

Sagoväskan har tre olika delar. Barnen får vara med och lära sig finska ord samt hjälpa de finskspråkiga figurerna som inte kan svenska.

 

Först får vi träffa den finska björnen som är hungrig och letar efter mat. När björnen har lyckats somna får barnen väcka den med sång. Det knepiga är såklart att björnen bara förstår finska!

 

Efter björnen kommer clownen med den röda näsan. Clownen lyckas räkna på finska och göra ett pallotemppu (=bolltrick) med hjälp av barnen.

 

Till slut får vi höra den finsk sagoklassikern "Björken och stjärnan". Sagan berättas under den blå himlen som ser likadan ut oavsett vilket land man bor i.